Έλκη

Έλκη

Τα έλκη των κάτω άκρων αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό πρόβλημα καθώς η αντιμετώπισή τους σχετίζεται με πολλούς παράγοντες όπως η αιτιολογία, το ατομικό ιστορικό του ασθενούς αλλά και το περιβάλλον του, που θα κληθεί να τον υποστηρίξει στη θεραπευτική περίοδο. Τα έλκη των κάτω άκρων είναι συνήθως φλεβικής αιτιολογίας. Άλλα αίτια που δημιουργούν έλκη είναι:

  • Παθήσεις του αρτηριακού δικτύου (απαιτεί αγγειοχειρουργική προσέγγιση),
  • Νευροπάθεια (πιθανά γιατί συνυπάρχει ο σακχαρώδης διαβήτης),
  • Παρατεταμένη πίεση και ισχαιμία (έλκη κατακλίσεων),
  • Αιματολογικά νοσήματα (π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία),
  • Κακοήθειες του δέρματος (π.χ. ακανθοκυτταρικός καρκίνος),
  • Φλεγμονώδη ή μεταβολικά νοσήματα.

Η κλινική εξέταση, ο λεπτομερής εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος θα θέσουν την διάγνωση και θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ασθενής οφείλει να γνωρίζει πως το έλκος είναι απλά η εικόνα ενός βαθύτερου προβλήματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί το γενεσιουργό αίτιο, τα έλκη δεν θα θεραπευτούν ποτέ. Από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση και θα ελεγχθεί το βασικό πρόβλημα, τα έλκη αντιμετωπίζονται ανάλογα με την εντόπιση και την έκτασή τους.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Νέοι ή/και μέσης ηλικίας ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλκους -πληγές- στα κάτω άκρα.

Θεραπεία

Τοπική περιποίηση

Γίνεται με ειδικά σκευάσματα που βοηθούν στην αντισηψία της περιοχής και στην επούλωση. Τα επιθέματα πρέπει να επιτρέπουν την εύκολη και τακτική επισκόπηση του έλκους, να εφαρμόζονται εύκολα, να μην προσκολλώνται στο τραύμα, να είναι αδιαπέραστα στα μικρόβια αλλά να επιτρέπουν την ανταλλαγή αερίων και να παρέχουν μηχανική προστασία.

Αφαίρεση του έλκους και αποκατάσταση με Δερματικό μόσχευμα

Στην περίπτωση αυτή, αφαιρείται το έλκος και το έλλειμμα που δημιουργείται καλύπτεται με δέρμα που λαμβάνεται από υγιή περιοχή. Η πρώτη αλλαγή γίνεται σε 3 ημέρες και ο ασθενής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του καθώς το μόσχευμα τρέφεται αρχικά από τους γύρω ιστούς και μέχρι να αποκτήσει δική του αγγείωση είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Η περιοχή από την οποία πάρθηκε το μόσχευμα(δότρια), χρειάζεται σχολαστική τοπική περιποίηση και απαιτεί 2-3 εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως.

Αφαίρεση του έλκους και αποκατάσταση με Τοπικό κρημνό

Υγιές δέρμα από γειτονική περιοχή κινητοποιείται με σκοπό να κλείσει το έλλειμμα που άφησε η αφαίρεση του έλκους.

Αφαίρεση του έλκους και αποκατάσταση με Συνθετικό υποκατάστατο χορίου

Πρόκειται για ένα υλικό που αποτελείται από βόειο κολλαγόνο και γλυκοζαμινογλυκάνη από χόνδρο καρχαρία. Εξωτερικά καλύπτεται από στρώμα σιλικόνης που προστατεύει από την απώλεια της υγρασίας και βοηθά στο σχηματισμό κοκκιώδους ιστού.
Μετά την αφαίρεση της ελκωτικής βλάβης η τοποθέτηση του υλικού έχει ως αποτέλεσμα την διέγερση και την παραγωγή ινών κολλαγόνου ενώ συγχρόνως το βόειο κολλαγόνο λειτουργεί ως καλούπι (ικρίωμα) για την ανάπτυξη ενδοθηλιακών κυττάρων και ινοβλαστών. Δηλαδή η εφαρμογή του τεχνητού υποκατάστατου χορίου, οδηγεί στο σχηματισμό νέων, ζωντανών ιστών που θα επουλώσουν το τραύμα. Απαιτείται γενική νάρκωση ή μέθη και πραγματοποιείται σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1 ώρα. Μετά από 4 εβδομάδες πρέπει να αφαιρεθεί το στρώμα της σιλικόνης και να αντικατασταθεί από δερματικό μόσχευμα που θα ληφθεί από μια υγιή περιοχή.

Αφαίρεση του έλκους και αποκατάσταση με Αυξητικούς παράγοντες

Στην περίπτωση ελκών που λόγω της γενικής κατάστασης ή της επιθυμίας του ασθενούς το χειρουργείο δεν αποτελεί λύση, τότε οι αυξητικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση της βλάβης και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Προηγείται αιμοληψία από περιφερική φλέβα. Το αίμα φυγοκεντρείται και με ειδική επεξεργασία απομονώνεται το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια στη συνέχεια απελευθερώνουν κοκκία που περικλείουν μια σειρά ουσιών που όταν εφαρμοστούν στην ελκωτική περιοχή, διεγείρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις με σκοπό την επούλωσή της. Αυτοί οι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση, τη διέγερση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που είναι απαραίτητοι για την επούλωση.

Ανάρρωση

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αρκεί να τηρηθούν οι οδηγίες για την περιποίηση αλλά και να γίνει σωστή επιλογή των περιστατικών.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Επανορθωτική

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: Ανάλογα με την περίπτωση

Νοσηλεία: Ανάλογα με την περίπτωση

Αναισθησία: Ανάλογα με την περίπτωση

Χρόνος Ανάρρωσης: Ανάλογα με την περίπτωση

Αποτέλεσμα: 

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αρκεί να τηρηθούν οι οδηγίες για την περιποίηση αλλά και να γίνει σωστή επιλογή των περιστατικών.