Υπερτροφικές Ουλές και Χηλοειδή

υπερτροφικές ουλές χηλοειδή

Οι ουλές είναι τα ορατά σημάδια που μένουν μετά από ένα τραυματισμό, καθώς ενεργοποιούνται μηχανισμοί από τον ίδιο τον οργανισμό, με σκοπό την διατήρηση της δομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του ιστού που έχει υποστεί την βλάβη. Πτωχή επούλωση μπορεί να οδηγήσει σε ουλές που δημιουργούν παραμόρφωση ή είναι αισθητικά μη αποδεκτές. Οι ουλές στην περίπτωση αυτή, μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και υφή από το γειτονικό υγιές δέρμα ή/και να γίνονται αντιληπτές λόγω του μεγέθους, του σχήματος ή της εντόπισής τους. Η εντόπιση, η κλινική εμφάνιση, το μέγεθος και ο τύπος της ουλής (υπερτροφική ουλή, χηλοειδές) είναι παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης και ο οποίος περιλαμβάνει: Τοπικές θεραπείες, ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες ή πιο επεμβατικές τεχνικές. Ο σκοπός σε κάθε περίπτωση δεν είναι να εξαφανίσει αλλά να βελτιώσει την εμφάνιση της ουλής.

Τύποι Ουλών

Οι υπερτροφικές ουλές είναι συνήθως παχιές, εμφανίζονται λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό και συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα χηλοειδή είναι μεγαλύτερα από τις υπερτροφικές ουλές καθώς σχεδόν πάντα επεκτείνονται πέρα από τα όρια του αρχικού τραύματος, δηλαδή και σε γειτονικό υγιή ιστό. Είναι συνήθως επηρμένα, κόκκινα και παρουσιάζουν κνησμό. Οι συνηθέστερες θέσεις που εντοπίζονται τα χηλοειδή είναι η θωρακική χώρα, ο ώμος , η πλάτη, τα αυτιά, δηλαδή σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αρκετός λιπώδης ιστός. Οι ρικνωτικές ουλές επηρεάζουν γειτονικούς μύες και τένοντες και περιορίζουν την φυσιολογική κίνηση αυτών καθώς και την λειτουργικότητά τους. Τέτοιες ουλές εμφανίζονται συχνά μετά από εγκαύματα. Εκτός από την παραμόρφωση που προκαλούν δημιουργούν και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Για παράδειγμα μια τέτοια ουλή στα δάκτυλα, στον αγκώνα ή στο γόνατο περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα της άρθρωσης.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Ασθενείς χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας που τους ενοχλεί η εικόνα μιας ουλής οπουδήποτε στο σώμα ή στο πρόσωπο και επιθυμούν να τη βελτιώσουν. Σε περιπτώσεις που η ουλή δημιουργεί εκτός από αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα, τότε η αντιμετώπισή της είναι απαραίτητη και είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική. Τέτοιες είναι οι ουλές μετά από εγκαύματα που μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα για παράδειγμα στην κινητικότητα μιας άρθρωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει ενεργός ακμή, φλεγμονή ή δερματοπάθεια και ο ασθενής να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες. Ο ασθενής οφείλει να γνωρίζει πως για να ωριμάσει μια ουλή και να πάρει την τελική της μορφή απαιτούνται περίπου 12 μήνες, οπότε δεν θα πρέπει να βιαστεί να διορθώσει μια πρόσφατη ουλή, δηλαδή μια ουλή που δεν έχει προλάβει να ωριμάσει.

Χειρουργείο

Η χειρουργική αφαίρεση και αποκατάσταση της ουλής, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, γίνεται αφαίρεση της ουλής και άμεση συρραφή. Η αναισθησία εξαρτάται από την εντόπιση και την έκταση της ουλής. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως σε 10-12 ημέρες στο σώμα και σε 5 ημέρες στο πρόσωπο. Για καλύτερα αποτελέσματα και για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέας ουλής, ο ασθενής υποχρεούται ή να βάζει τοπικές κρέμες ή να φορά ειδικούς πιεστικούς επιδέσμους με σιλικόνη.
Πιο προχωρημένη τεχνική αποτελεί η χρήση τοπικών κρημνών (δηλαδή υγιείς ιστοί δίπλα στην ουλή που κινητοποιούνται για να καλύψουν το έλλειμμα αφού η ουλή έχει αφαιρεθεί) και η οποία εφαρμόζεται με συγκεκριμένες ενδείξεις. Η κάλυψη του ελλείμματος που προκύπτει μετά την αφαίρεση της ουλής, μπορεί να γίνει και με δερματικό μόσχευμα. Αυτό σημαίνει πως αφαιρείται δέρμα από μια υγιή περιοχή (δότρια) και τοποθετείται εκεί που ήταν η ουλή. Η περιοχή από την οποία πάρθηκε το μόσχευμα, αφήνεται να επουλωθεί από μόνη της. Το δερματικό μόσχευμα θα αποκτήσει νέα αγγείωση εντός ολίγων ημερών για αυτό και ο ασθενής οφείλει να είναι προσεκτικός για να μη τραυματίσει την περιοχή. Η πρώτη αλλαγή γίνεται την 3η μετεγχειρητική ημέρα. Σε περιπτώσεις ουλών που εμποδίζουν την κινητικότητα ενός μέλους, τότε πλαστική τύπου Ζ ή W, μπορεί να δώσει λύση καθώς απελευθερώνει τις συμφύσεις.

Μη επεμβατικές Θεραπείες

Ενέσιμες θεραπείες

Χρησιμοποιούνται για να "γεμίσουν" τις ουλές που έχουν κοίλη μορφή. Οι θεραπείες πρέπει να επαναλαμβάνονται για να μπορέσουν να διατηρηθούν τα αποτελέσματα. Τα ενέσιμα στεροειδή χρησιμοποιούνται στην περιοχή της ουλής με σκοπό να μειώσουν τον σχηματισμό των ινών του κολλαγόνου και να βελτιώσουν την εμφάνιση μιας επηρμένης ουλής. Οι ενέσεις γίνονται μια φορά το μήνα. Ο αριθμός των επαναλήψεων θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση του τραύματος στη θεραπεία. Ειδικά διαμορφωμένα φύλλα σιλικόνης τοποθετούνται επί των ουλών και δρώντας προληπτικά, μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη μιας ουλής και τη μετατροπή της σε υπερτροφική ουλή ή χηλοειδές.

Laser

Η εικόνα των ουλών μπορεί να βελτιωθεί με την χρήση Laser τα οποία δημιουργούν στη συγκεκριμένη περιοχή μια θερμική βλάβη και υποχρεώνουν με τον τρόπο αυτό τον οργανισμό να παράγει νέο κολλαγόνο και ελαστίνη. Οι ουλές γίνονται πιο λείες, πιο ομαλές, λιγότερο επηρμένες, ενώ βελτιώνεται αισθητά και το χρώμα της ουλής. Ο αριθμός των θεραπειών είναι εξατομικευμένος και τα μεσοδιαστήματα είναι 3-4 εβδομάδες.

Χημικά Peeling

Δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να βελτιωθεί η υφή και το χρώμα της ουλής.

Διάταση των ιστών

Οι διατατήρες είναι σιλικονούχα υλικά σε διάφορα σχήματα και μεγέθη που τοποθετούνται γύρω από την περιοχή της ουλής κάτω από το δέρμα και τα οποία τα γεμίζει με φυσιολογικό ορό η ιατρός σταδιακά. Με τον τρόπο αυτό, διατείνεται το υγιές δέρμα που βρίσκεται γύρω από την ουλή. Όταν αφαιρεθεί η ουλή, το γειτονικό υγιές δέρμα -αυτό που έχει "ξεχειλώσει"- χρησιμοποιείται για καλύψει το έλλειμμα που προκύπτει από την αφαίρεση της ουλής. Τοποθετούνται παροχετεύσεις (σωληνάκια) για να συλλέγουν την περίσσεια αίματος και υγρών και τα οποία αφαιρούνται σε 1-3 ημέρες.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των διατατήρων είναι ότι η ουλή αφαιρείται και αντικαθίσταται με υγιές δέρμα που έχει το ίδιο χρώμα και την ίδια υφή. Ο ασθενής όμως πρέπει κάθε 10 ημέρες να προσέρχεται στο ιατρείο για να γίνει η πλήρωση (το φούσκωμα). Η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη και διαρκεί λίγα λεπτά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές και είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία. Ανάλογα με την έκταση και την εντόπιση της ουλής ίσως χρειαστούν 3 ή παραπάνω μήνες για την ολοκλήρωση της πλήρωσης. Όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχει στην περιοχή μια ορατή διόγκωση που μπορεί πιθανώς να κάνει τον ασθενή να αισθάνεται άβολα. Επίσης για το ίδιο διάστημα ο ασθενής πρέπει να φροντίζει σχολαστικά την περιοχή καθώς υπάρχει πάντα κίνδυνος φλεγμονής και έκθεσης του ενθέματος. Το επόμενο χειρουργείο γίνεται για να αφαιρεθεί η ουλή και ο διατατήρας. Στον ίδιο χρόνο, το δέρμα που έχουμε κερδίσει από τη διάταση το προωθούμε για να καλύψουμε το έλλειμμα που έχει προκύψει από την ουλή.
Οι διατατήρες χρησιμοποιούνται επίσης σε γυναίκες μετά από μαστεκτομή για αποκατάσταση του μαστού καθώς και σε παιδιά για αποκατάσταση μεγάλων συγγενών σπίλων ή μετεγκαυματικών ουλών.

Ανάρρωση

Μετεγχειρητικά

Η νέα ουλή χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει και να δείξει την τελική της εικόνα, κυρίως σε περιπτώσεις χειρουργικής αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα μεγιστοποιούνται αν ο ασθενής ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες τόσο για την περιποίηση της περιοχής όσο και για τα υλικά που πρέπει να εφαρμοστούν (τοπικές αλοιφές, πιεστική επίδεση με σιλικόνη). Η διαδικασία αποκατάστασης μιας ουλής είναι χρονοβόρα και χρειάζεται υπομονή και πειθαρχία από την πλευρά του ασθενούς. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να κατανοήσει πως ο πλαστικός χειρουργός δεν μπορεί ποτέ να εξαφανίσει μια ουλή, μπορεί όμως να την βελτιώσει αισθητά.

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή μπορεί να εμφανιστούν αλλά υποχωρούν σταδιακά. Για αποφυγή φλεγμονής λαμβάνεται αντιβιοτική αγωγή από το στόμα. Επιπλέον στη χειρουργημένη περιοχή πρέπει να αποφεύγεται να ασκείται δύναμη ή υπερβολική τάση καθώς το τραύμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Καθημερινή τοπική περιποίηση και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο είναι προϋποθέσεις για καλύτερη επούλωση. Στην περίπτωση που έχουν τοποθετηθεί δερματικά μοσχεύματα, η πρώτη αλλαγή γίνεται από την ιατρό την 3η ή 5η ημέρα. Στη συνέχεια δίνονται σαφείς οδηγίες για τον τρόπο περιποίησης.

Συνοπτικά: Αιμάτωμα, φλεγμονή, διαταραχές στην επούλωση, παροδικές αλλαγές στην αισθητικότητα του δέρματος.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Επανορθωτική

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: Ανάλογα με την περίπτωση

Νοσηλεία: Ανάλογα με την περίπτωση

Αναισθησία: Ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση της ουλής

Χρόνος Ανάρρωσης: Ανάλογα με την περίπτωση

Αποτέλεσμα: 

Η νέα ουλή χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει και να δείξει την τελική της εικόνα, κυρίως σε περιπτώσεις χειρουργικής αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα μεγιστοποιούνται αν ο ασθενής ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες τόσο για την περιποίηση της περιοχής όσο και για τα υλικά που πρέπει να εφαρμοστούν (τοπικές αλοιφές, πιεστική επίδεση με σιλικόνη). Η διαδικασία αποκατάστασης μιας ουλής είναι χρονοβόρα και χρειάζεται υπομονή και πειθαρχία από την πλευρά του ασθενούς. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να κατανοήσει πως ο πλαστικός χειρουργός δεν μπορεί ποτέ να εξαφανίσει μια ουλή, μπορεί όμως να την βελτιώσει αισθητά.