Αποκατάσταση μετά από μαζική απώλεια βάρους

αποκατάστααση μαζική απώλεια βάρους

Παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις (π.χ. γαστρικό by-pass, τοποθέτηση δακτυλίου) και αφού έχουν επιτέλους αποκτήσει το επιθυμητό βάρος έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σώμα που είναι αδυνατισμένο μεν αλλά συγχρόνως χαλαρό. Στη φάση αυτή ο πλαστικός χειρουργός αναλαμβάνει να επαναδιαμορφώσει το σώμα με μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Oι επεμβάσεις αυτές μπορεί να είναι η βραχιονοπλαστική, η κυκλοτερής κοιλιοπλαστική, η ανόρθωση μηρών και γλουτών, η ανόρθωση μαστών με ή χωρίς αύξηση, η ρυτιδεκτομή (facelift). Προσεκτικός προεγχειρητικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος σε όλους τους βαριατρικούς ασθενείς καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις.

Χειρουργείο

Όλες οι επεμβάσεις έχουν περιγραφεί στις επιμέρους ενότητες και δεν διαφέρουν στην περίπτωση των βαριατρικών ασθενών. Γίνεται λεπτομερέστερη αναφορά στην κυκλοτερή κοιλιοπλαστική γιατί είναι η συχνότερη επέμβαση που πραγματοποιείται μετά από εκτεταμένη απώλεια βάρους. Σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η περίσσεια του δέρματος που κρέμεται και η οποία επεκτείνεται μέχρι πίσω, στην περιοχή της μέσης. Απαραίτητος είναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός καθώς η τομή θα είναι εκτεταμένη και κυκλοτερής γύρω από τον κορμό.

Ανάρρωση

Μετεγχειρητικά

Άμεσα μετεγχειρητικά, υπάρχουν οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή, οι οποίες υποχωρούν σταδιακά. Η διακοπή του καπνίσματος και ο υγιεινός τρόπος διατροφής είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην ταχύτερη επούλωση. Ο πόνος περιγράφεται περισσότερο ως αίσθημα τάσης ή τράβηγμα και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Επάνοδος στην εργασία σε ένα μήνα.

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Η ουλή είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ασθενείς καθώς είναι μεγάλη και εκτείνεται μέχρι πίσω. Συνήθως είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο που να καλύπτεται από το εσώρουχο. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως θα χρειαστεί χρόνος να ωριμάσει η ουλή και πως το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί σε 9-12 μήνες. Το αιμάτωμα, η φλεγμονή, η συλλογή υγρού, η διαταραχή της επούλωσης της ουλής και η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι σπάνιες επιπλοκές τις οποίες οφείλει να γνωρίζει ο ασθενής.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Άντρας
Γυναίκα

Μέλη του σώματος

Βραχίονες
Γλουτοί
Κοιλιά
Λαιμός
Μαστός
Μηροί
Παρειά
Πιγούνι

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: 5 - 6 ώρες

Νοσηλεία: 3 - 5 ημέρες

Αναισθησία: Γενική

Αποτέλεσμα: 

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει υιοθετήσει ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και δεν εμφανίζει αυξομειώσεις στο βάρος του. Η νέα εικόνα του σώματος χωρίς περίσσεια δέρματος πια, γεμίζει αυτοπεποίθηση και επιδρά ευεργετικά στην ψυχολογία του ασθενούς. Οι ουλές από την άλλη είναι το τίμημα για την καινούρια εικόνα, οι οποίες αν η επούλωση είναι καλή θα εξασθενίσουν με το χρόνο.