Γυναικομαστία

γυναικομαστία

Η υπερτροφία του μαζικού αδένα γνωστή ως γυναικομαστία, είναι συχνό φαινόμενο στην εφηβική ηλικία λόγω των ορμονικών αλλαγών και συνήθως υποστρέφει αργότερα. Παρόλ’αυτά, είναι δυνατό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία καθώς ουσίες όπως τα αναβολικά στεροειδή, τα οιστρογόνα, το αλκοόλ και ιατρικά προβλήματα όπως ηπατοπάθειες, διαταραχές στη λειτουργία των όρχεων ή των επινεφριδίων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε γυναικομαστία. Μπορεί να αφορά τον ένα (ετερόπλευρη) ή και τους δυο μαστούς. Επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του άνδρα και είναι δυνατό να αλλάξει τον τρόπο ένδυσης του και να περιορίσει ακόμα και τις κοινωνικές του δραστηριότητες και συναναστροφές.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Άνδρες μετά τα 18, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας και με ρεαλιστικές προσδοκίες. Το κάθε περιστατικό απαιτεί εξατομικευμένη αντιμετώπιση και η επέμβαση μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα αρκεί να έχει προηγηθεί λεπτομερής κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για την εντόπιση των αιτιών που οδηγούν σε γυναικομαστία. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Χειρουργείο

Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Μπορεί να υπάρχει υπερτροφία του μαζικού αδένα, περίσσεια λίπους ή και τα δυο μαζί.

Αντιμετωπίζεται με:
1. Χειρουργική αφαίρεση του αδένα,
2. Λιποαναρρόφηση,
3. Συνδυασμό των δυο τεχνικών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος. Η χειρουργική αφαίρεση του αδένα γίνεται μέσω ημικυκλικής τομής γύρω από τη θηλή και συνήθως δεν αφήνει σημάδι. Σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετούνται παροχετεύσεις (σωληνάκια) για την συλλογή της περίσσειας αίματος ή υγρών και τα οποία αφαιρούνται την επόμενη ημέρα.

Ανάρρωση

Μετεγχειρητικά

Οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή του μαστού, πόνος και ευαισθησία που αντιμετωπίζονται με παυσίπονα. Ο ασθενής πρέπει να φορά ειδική επίδεση για 4 εβδομάδες. Μπορεί να επιστρέψει σε λίγες ημέρες στις εργασιακές του υποχρεώσεις και στο γυμναστήριο μετά από ένα μήνα.

Κίνδυνοι-Επιπλοκές

Αιμάτωμα, σέρομα (συλλογή υγρού), φλεγμονή, προσωρινή διαταραχή της αισθητικότητας της θηλής.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Άντρας

Μέλη του σώματος

Μαστός

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: 1-2 ώρες

Νοσηλεία: 1 ημέρα

Αναισθησία: Γενική

Χρόνος Ανάρρωσης: Λίγες ημέρες

Αποτέλεσμα: 

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας προσφέρει ένα όμορφα σχηματισμένο στήθος που ταιριάζει στο σωματότυπο και που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το υπόλοιπο σώμα. Το οίδημα θα υποχωρεί σταδιακά επιτρέποντας στον ασθενή να χαρεί το αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο για να διατηρηθεί μόνιμα, είναι απαραίτητη η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.

Σχετικό video

Άλλες Υπηρεσίες