Καρκίνοι Δέρματος

καρκίνοι δέρματος

Περιγράφονται 3 βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος: ο βασικοκυτταρικός, ο ακανθοκυτταρικός και το μελάνωμα.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ο συχνότερος τύπος καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος εκτεθειμένες στον ήλιο, μεγαλώνει με αργό ρυθμό και σπάνια δίνει μεταστάσεις. Μετά την αφαίρεσή του χρειάζεται για ορισμένο χρονικό διάστημα παρακολούθηση. Παρουσιάζεται συνήθως ως ροζ ή κόκκινο γυαλιστερό οζίδιο μικρής διάστασης.

Ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του δέρματος μετά τον βασικοκυτταρικό. Προέρχεται από τα κερατινοκύτταρα του δέρματος και η συνήθης κλινική εικόνα είναι οζίδιο με ελκωτική βλάβη στο κέντρο. Εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές που εκτείθονται στον ήλιο με ιδιαίτερη προτίμηση στην κεφαλή και τον τράχηλο. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση σε χημικά καρκινογόνα και η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι επίσης αιτιολογικοί παράγοντες. Δίνει μεταστάσεις μέσω των λεμφαγγείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις και αφού αφαιρεθεί πλήρως η βλάβη, μπορεί να χρειαστεί και ακτινοβολία.

Το μελάνωμα αντιπροσωπεύει μόνο το 4% των καρκίνων του δέρματος αλλά είναι ο πιο επιθετικός τύπος. Προέρχεται από τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας. Εντοπίζεται συνήθως στον κορμό στους άνδρες ενώ στις γυναίκες στην πλάτη και τα κάτω άκρα. Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί είναι απαραίτητη μια σειρά απεικονιστικών εξετάσεων (αξονική, μαγνητική, κ.α) για την εντόπιση μεταστάσεων καθώς και να γίνει βιοψία του λεμφαδένα-φρουρού. Ο λεμφαδένας-φρουρός είναι ο πρώτος λεμφαδένας που συναντούν στην πορεία τους τα καρκινικά κύτταρα. Αν αυτός είναι διηθημένος, τότε θα χρειαστεί να καθαριστεί η περιοχή από όλους τους λεμφαδένες(πχ. Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου ή μασχάλης). Η αντιμετώπιση του μελανώματος προϋποθέτει καλά οργανωμένη ιατρική ομάδα που θα αποτελείται από πλαστικούς, από ακτινολόγους, από ογκολόγους, από χειρουργούς, από ακτινοθεραπευτές και από ψυχολόγους.

Υποψήφιοι

-

Χειρουργείο

Ανάλογα με την ανατομική θέση, την κλινική εικόνα και το μέγεθος της βλάβης αποφασίζεται η εκτομή, δηλαδή η αφαίρεσή της και η σύγκλειση του τραύματος. Αν η βλάβη είναι μικρή, το τραύμα μπορεί να συρραφεί άμεσα. Σε περίπτωση μεγαλύτερης βλάβης το τραύμα συγκλείεται με τοπικό κρημνό (όπου κινητοποιείται μια υγιής γειτονική περιοχή για την κάλυψη), με δερματικό μόσχευμα (λαμβάνεται δέρμα από άλλη περιοχή του σώματος) ή με πιο πολύπλοκες τεχνικές. Ο ασθενής είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις πιθανές λύσεις που αφορούν την περίπτωσή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί παροχέτευση (σωληνάκι) για να συγκεντρώνει την περίσσεια αίματος ή υγρών.

Ανάρρωση

Μετεγχειρητικά

Άμεσα μετεγχειρητικά μπορεί να υπάρχουν οίδημα και εκχυμώσεις που σταδιακά υποχωρούν. Λήψη αντιβιοτικής αγωγής και παυσίπονων εκτιμάται κατά περίπτωση. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5-7 ημέρες από το πρόσωπο και σε 12-15 ημέρες από το υπόλοιπο σώμα. Επιστροφή στην εργασία γίνεται την επόμενη ημέρα ή σε λίγες ημέρες, ανάλογα με την έκταση της βλάβης και τον τρόπο αποκατάστασής της. Τα αποτελέσματα της ιστολογικής έκθεσης (βιοψίας) βγαίνουν σε 7-10 ημέρες και ο τύπος του καρκίνου καθορίζει τα επόμενα βήματα. Σε ορισμένους τύπους καρκίνου, η ακτινοβολία και/ή η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι επιβεβλημένες. Το βασικό σε όλες τις περιπτώσεις είναι να έχει αφαιρεθεί όλη η βλάβη πλήρως και να μην υπάρχουν υπολείμματα.

Επιπλοκές

Φλεγμονή, αιμάτωμα, διαταραχές της επούλωσης του τραύματος. Η λεπτομερής και προσεκτική χειρουργική τεχνική σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα των επιπλοκών.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Άντρας
Γυναίκα
Επανορθωτική

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: Ανάλογα με την περίπτωση

Νοσηλεία: Ανάλογα με την περίπτωση

Αναισθησία: Ανάλογα με την περίπτωση

Χρόνος Ανάρρωσης: Ανάλογα με την περίπτωση

Αποτέλεσμα: 

Ο πλαστικός χειρουργός θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να καλύψει το έλλειμμα με τέτοιο τρόπο ώστε η ουλή να είναι η μικρότερη δυνατή και η επανορθωτική τεχνική που θα επιλέξει να μην εγκαταλείπει δυσμορφίες. Από την άλλη, ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει ότι αφού πρόκειται για κακοήθεια, το βασικότερο μέλημα είναι η σωστή και πλήρης εκτομή του όγκου και όχι τόσο η αισθητική αποκατάσταση. Από την ιστολογική εξέταση θα εξαρτηθεί αν ο ασθενής απλά θα παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή αν θα πρέπει να κάνει και επιπλέον εξετάσεις και να ακολουθήσει μια σειρά ακτινοβολιών ή χημειοθεραπειών.