Λιποαναρρόφηση

λιποαναρρόφηση

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις παγκοσμίως. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια του λίπους από διάφορες ανατομικές περιοχές του σώματος όπως η κοιλιά, τα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα, οι μηροί, οι γλουτοί, η έσω επιφάνεια των γονάτων, οι γάμπες, οι βραχίονες, ο λαιμός και το θωρακικό τοίχωμα (γυναικομαστία). Ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς και την εντόπιση της περίσσειας του λίπους, η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργικά με τη βοήθεια λεπτών μεταλλικών κανουλών, ή με τη χρήση Laser. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις όπως π.χ η κοιλιοπλαστική, η βραχιονοπλαστική, ή η αυξητική μαστών.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Η λιποαναρρόφηση είναι η απάντηση σε όλους όσους έχουν περίσσεια λίπους εντοπισμένη σε συγκεκριμένες ανατομικές θέσεις, το οποίο παραμένει παρά την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο διατροφής και που σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομικό. Οι ασθενείς καλό να είναι να μην αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα και το σωματικό τους βάρος να κυμαίνεται όχι πάνω από το 30% του ιδανικού βάρους.
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αν και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλώνοντας τα δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και επομένως μετά την αφαίρεση του λιπώδους ιστού δεν συσφίγγεται. Στις περιπτώσεις αυτές τα αποτελέσματα μεγιστοποιούνται αν αφαιρεθεί το πλεονάζον δέρμα.

Επέμβαση

Πραγματοποιείται σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Αρχικά εισάγεται μέσω οπών λίγων χιλιοστών, διάλυμα που περιέχει φυσιολογικό ορό, τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη. Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται η απώλεια αίματος, οι μετεγχειρητικές εκχυμώσεις (μελανιές) ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια, στην κλασσική λιποαναρρόφηση χρησιμοποιούνται μεταλλικές κάνουλες (διαφόρων μεγεθών και σχημάτων), οι οποίες εισέρχονται μέσω των προηγούμενων μικροσκοπικών οπών σε συγκεκριμένες θέσεις με σκοπό την αναρρόφηση του λίπους. Οι κάνουλες συνδέονται με ειδική συσκευή αναρρόφησης. Οι οπές συγκλείνονται με ένα ράμμα το οποίο αφαιρείται σε 10 ημέρες.

Ανάρρωση

Μετεγχειρητικά

Άμεσα μετεγχειρητικά υπάρχει οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή, που σταδιακά υποχωρούν. Το μετεγχειρητικό άλγος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Ο ασθενής οφείλει να φορά για 3-4 εβδομάδες ειδικό κορσέ ή κάλτσες που βοηθούν στη μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος ενώ διευκολύνουν και την κινητοποίηση του ασθενούς. Επάνοδος σε εργασιακές υποχρεώσεις σε 3-7 ημέρες και στο γυμναστήριο σε 3-4 εβδομάδες.

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Φλεγμονή του τραύματος αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, αιμάτωμα ή συλλογή ορώδους υγρού τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις απορροφώνται από μόνα τους, προσωρινές υπαισθησίες, φλεβική θρόμβωση (ιδίως σε παχύσαρκους που δεν κινητοποιούνται άμεσα) και καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές. Επίσης ασυμμετρίες ή ανωμαλίες στην περιοχή καθώς και ρυτίδιασμα του δέρματος. Η προσεκτική επιλογή των ασθενών, η λεπτομερής και χωρίς υπερβολές εγχειρητική τεχνική και η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών συμβάλουν δραστικά στη μείωση των επιπλοκών και είναι προϋποθέσεις για ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Άντρας
Γυναίκα

Μέλη του σώματος

Βραχίονες
Γλουτοί
Κοιλιά
Μηροί

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: 1 - 2 ώρες

Νοσηλεία: Εώς μια ημέρα, εάν και η πλειοψηφία εξέρχεται την ίδια ημέρα

Αναισθησία: Τοπική ή γενική. Εξαρτάται από την εντόπιση και το μέγεθος τoυ προβλήματος

Χρόνος Ανάρρωσης: 1 μήνας

Αποτέλεσμα: 

Η λιποαναρρόφηση βελτιώνει σημαντικά το σχήμα και τη συμμετρία ορισμένων περιοχών. Ο ασθενής μπορεί να φορέσει επιτέλους τα ρούχα που προτιμάει και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής θα προσέχει την διατροφή του και θα ασκείται. Επιπλέον είναι σημαντικό ο ασθενής να καταλάβει ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο διατροφής ενώ δεν είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.