Μειωτική Μαστών

Μειωτική Μαστών

Εφαρμόζεται σε γυναίκες με μεγάλο στήθος που στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα στη σπονδυλική στήλη (κύφωση) και στη στάση του σώματος, άλγος στον αυχένα και στην πλάτη, αναπνευστικά προβλήματα καθώς και συχνούς ερεθισμούς του δέρματος. Χειρουργικά αφαιρείται λίπος, τμήμα του μαζικού αδένα και δέρμα με σκοπό να προκύψει μικρότερο, ελαφρύτερο και πιο σφιχτό στήθος. Επιπλέον είναι δυνατό να ελαττωθεί και το μέγεθος της θηλαίας άλω (το σκούρο δέρμα γύρω από τη θηλή) έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αρμονικότερο.

Κατάλληλες Υποψήφιες

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μειωτική μαστού εφαρμόζεται περισσότερο για ιατρικούς παρά για αισθητικούς λόγους και αφορά γυναίκες με μεγάλους πτωτικούς μαστούς, το μέγεθος των οποίων περιορίζει τις φυσικές τους δραστηριότητες και δημιουργεί ιατρικά προβλήματα. Ιδανικές υποψήφιες είναι γυναίκες των οποίων το στήθος έχει αναπτυχθεί πλήρως, οι οποίες μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τη χειρουργική διαδικασία, και που θα έχουν ολοκληρώσει με τη διαδικασία του θηλασμού. Στην τελευταία περίπτωση καλό είναι το χειρουργείο να προγραμματίζεται ένα έτος μετά το τέλος της διαδικασίας του θηλασμού.

Χειρουργείο

Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Η τεχνική που θα ακολουθηθεί είναι εξατομικευμένη αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι τομές γίνονται γύρω από τη θηλαία άλω και επεκτείνονται προς τα κάτω ακολουθώντας τη φυσιολογική πτυχή κάτω από το μαστό. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως οι ουλές χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και να εξασθενίσουν. Στη συνέχεια αφαιρείται λίπος, δέρμα και μαζικός αδένας και η θηλή τοποθετείται σε νέα υψηλότερη θέση. Λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει σε ορισμένες περιπτώσεις με περίσσεια λίπους κοντά στην περιοχή της μασχάλης.

Ανάρρωση

Μετεγχειρητικά

Η ασθενής εξέρχεται του χειρουργείου με μια παροχέτευση (σωληνάκι) σε κάθε μαστό για τη αφαίρεση του αίματος ή υγρών, η οποία αφαιρείται σε 24 ή 48 ώρες. Άμεσα μετεγχειρητικά θα υπάρχει οίδημα και πιθανές εκχυμώσεις, μούδιασμα, πόνος και ευαισθησία στην περιοχή που αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα. Τα ράμματα βρίσκονται συνήθως γύρω από τη θηλαία άλω και επεκτείνονται προς τα κάτω μέχρι την υπομάστια πτυχή και αφαιρούνται σε 2 εβδομάδες. Η ασθενής είναι υποχρεωμένη να φοράει ένα ειδικό στηθόδεσμο για ένα μήνα. Επανέρχεται στην εργασία της σε λίγες ημέρες και στις αθλητικές της δραστηριότητες σε 3-4 εβδομάδες ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βάρος.

Κίνδυνοι-Επιπλοκές

Αιμάτωμα, σέρομα (συλλογή υγρού), προσωρινή διαταραχή αισθητικότητας των θηλών. Οι ουλές που δημιουργούνται εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου ενώ η ασθενής οφείλει να ακολουθήσει προσεκτικά τις μετεγχειρητικές οδηγίες για την περιποίησή τους για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Γυναίκα

Μέλη του σώματος

Μαστός

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: 2-4ώρες

Νοσηλεία: 24-48 ώρες

Αναισθησία: Γενική

Χρόνος Ανάρρωσης: Περίπου 2 εβδομάδες

Αποτέλεσμα: 

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά καθώς όταν το οίδημα υποχωρήσει το στήθος είναι πιο μικρό, πιο ελαφρύ και πιο στητό ενώ η ασθενής θα έχει απαλλαγεί από τις επώδυνες ενοχλήσεις. Η στάση του σώματος αλλάζει και η αυτοπεποίθηση αυξάνει. Οι ορμονικές διαταραχές και οι σημαντικές αυξομειώσεις του βάρους μπορούν να επηρεάσουν το σχήμα του μαστού.

 

Άλλες Υπηρεσίες