Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική

Πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία βελτιώνεται το μέγεθος ή/ και το σχήμα των αυτιών. Η πιο συχνή ανωμαλία στην συγκεκριμένη ανατομική θέση είναι τα αφεστώτα ώτα ή αλλιώς πεταχτά αυτιά.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του χόνδρου και το αυτί να έχει το τελικό του μέγεθος κάτι που συνήθως συμβαίνει στην ηλικία των 6-7 ετών. Η επιλογή της χρονικής περιόδου που θα γίνει το χειρουργείο είναι επίσης σημαντική. Οι γονείς καλό είναι να ζητούν την αισθητική αποκατάσταση πρίν τα παιδιά τους ξεκινήσουν το σχολείο, γιατί αλλιώς θα είναι στόχος και σημείο χλευασμού από τα άλλα παιδιά, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να περιορίσει το παιδί από τις σχολικές και κοινωνικές του δραστηριότητες. Επιπλέον, σε νεαρές ηλικίες ο χόνδρος είναι πιο εύπλαστος στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Χειρουργείο

Το χειρουργείο γίνεται σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Η αναισθησία είναι τοπική εκτός αν ο ασθενής είναι μικρό παιδί, οπότε γίνεται με γενική αναισθησία. Η τεχνική που ακολουθείται είναι εξατομικευμένη για κάθε περίπτωση. Στην περίπτωση των πεταχτών αυτιών, γίνεται μια τομή στην πίσω επιφάνεια του αυτιού με σκοπό να αποκαλυφθεί ο χόνδρος (το σκληρό τμήμα του αυτιού) ο οποίος συνήθως προβάλλει προς τα πρόσω και δημιουργεί την πιο πάνω κλινική εικόνα. Ο χόνδρος χαράσσεται ώστε να χαλαρώσει και να μπορέσει να στραφεί προς τα πίσω. Στη συνέχεια καθηλώνεται στη νέα του θέση με μη-απορροφήσιμα ράμματα. Κάποιες φορές είναι απαραίτητη και η αφαίρεση ενός τμήματος χόνδρου για πιο όμορφο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα. Το χειρουργείο ολοκληρώνεται με την αφαίρεση μικρής ποσότητας δέρματος στην πίσω επιφάνεια του αυτιού και ακολουθεί η συρραφή του με απορροφήσιμα ράμματα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν.

Ανάρρωση

Μετεγχειρητικά

Τοποθετείται ειδική επίδεση με γάζες ώστε κάθε αυτί να παραμείνει στη νέα του θέση. Ο επίδεσμος αφαιρείται την 5η μετεγχειρητική ημέρα, οπότε και ο ασθενής μπορεί να λουστεί και να επανέλθει στις υποχρεώσεις του. Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από μία εβδομάδα με την προϋπόθεση ότι θα είναι πολύ προσεκτικά ώστε να μη τραυματιστούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ωτοπλαστική πρέπει να φορούν το βράδυ, για 2-3 εβδομάδες μια ειδική κορδέλα που θα συγκρατεί τα αυτιά στην επιθυμητή θέση και θα τα προστατεύει από τραυματισμούς.

Κίνδυνοι-Επιπλοκές

Φλεγμονή του χόνδρου και σχηματισμός αιματώματος αναφέρονται ως επιπλοκές που όμως πρέπει να εντοπιστούν έγκαιρα. Στην πρώτη περίπτωση είναι αναγκαία η λήψη αντιβιοτικών ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός ουλώδους ιστού (ουλή) και η παραμόρφωση του χόνδρου. Σε περίπτωση αιματώματος, πρέπει να παροχετευτεί άμεσα γιατί αν οργανωθεί να μη δημιουργήσει αισθητικές δυσμορφίες. Η προσεκτική και επιμελής τεχνική και η συμμόρφωση του ασθενούς στις μετεγχειρητικές οδηγίες της ιατρού μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες των επιπλοκών.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Γυναίκα
Άντρας
Παιδί

Μέλη του σώματος

Αυτιά

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης:  1.5 - 3 ώρες.

Νοσηλεία: Λίγες ώρες μετά το πέρας του χειρουργείου.

Αναισθησία: Τοπική στους ενήλικες, Γενική στα παιδιά. Στους ενήλικες μπορεί να γίνει επιπλέον και μέθη, που σημαίνει πως θα είναι ξύπνιοι αλλά σε χαλαρή κατάσταση.

Χρόνος Ανάρρωσης: Από την 5η μετεγχειρητική ημέρα και μετά (κατόπιν αφαίρεσης επιδέσμου).

Αποτέλεσμα: 

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και συνήθως οι νεαροί ασθενείς είναι ενθουσιασμένοι καθώς μπορούν ανενόχλητα να κόψουν κοντά ή να μαζέψουν πίσω τα μαλλιά τους. Βασικό μέλημα σε αυτή την επέμβαση είναι τα αυτιά να είναι όσο το δυνατό περισσότερο συμμετρικά μεταξύ τους αλλά και να εναρμονίζονται με το σχήμα και το μέγεθος του προσώπου.