Ρινοπλαστική

ρινοπλαστική

Πρόκειται για τη χειρουργική διαδικασία με την οποία βελτιώνεται το μέγεθος, το σχήμα και το προφίλ της μύτης. Η μη αισθητικά αποδεκτή εμφάνιση της μύτης μπορεί να υπάρχει εκ γενετής, ή να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή προηγούμενης χειρουργικής επεμβάσεως. Με τη ρινοπλαστική όλο το πρόσωπο γίνεται πιο αρμονικό. Η ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα χειρουργεία στο πρόσωπο ώστε τα αισθητικά αποτελέσματα να είναι μέγιστα.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Η ρινοπλαστική απευθύνεται σε ενήλικες (από 18 ετών) για να έχει ωριμάσει αρκετά ο σκελετός και να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της μύτης του υποψηφίου. Οι ασθενείς οφείλουν να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα και να κατανοήσουν πως κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και σύμφωνα με τις αναλογίες του προσώπου τους, ώστε η τελική αισθητική εικόνα να είναι αρμονική με το υπόλοιπο σύνολο.

Χειρουργείο

Πραγματοποιείται σε καλά οργανωμένο ιατρικό χώρο. Υπάρχουν δυο μέθοδοι:
1. Η ανοιχτή μέθοδος κατά την οποία γίνεται μια τομή στη στυλίδα, δηλαδή στο σημείο που χωρίζει τους ρώθωνες. Με την μέθοδο αυτή, όλα τα ανατομικά στοιχεία της μύτης είναι εκτεθειμένα. Η μέθοδος εφαρμόζεται συχνότερα σε περιπτώσεις που έχουν χειρουργηθεί ξανά και είναι αναγκαίες επιπλέον διορθώσεις ή σε περιστατικά που έχουν υποστεί στο παρελθόν μεγάλους τραυματισμούς.
2. Στην κλειστή μέθοδο οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης.

Ανεξάρτητα της μεθόδου, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι τομές, αναδιαμορφώνονται οι χόνδροι και κινητοποιούνται τα ρινικά οστά ώστε να δοθεί το νέο μέγεθος και σχήμα της μύτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και χόνδρινα μοσχεύματα για τη στήριξη ή την ενίσχυση και τη βελτίωση του σχήματος της μύτης. Ακολουθεί η σύγκλειση του δέρματος. Τοποθετούνται εξωτερικά διαφανείς λεπτές αυτοκόλλητες ταινίες και γύψος, ενώ στο εσωτερικό της μύτης μπαίνουν σπόγγοι για αιμοστατικούς κυρίως λόγους.

Ανάρρωση

Μετεγχειρητικά

Άμεσα μετεγχειρητικά, εμφανίζονται οίδημα και εκχυμώσεις που φτάνουν μέχρι το κάτω βλέφαρο και τα οποία υποχωρούν σταδιακά μέσα σε 7-10 ημέρες. Δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία και οι όποιες ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα. Ο γύψος και τα ράμματα αφαιρούνται σε μια εβδομάδα και οι αιμοστατικοί σπόγγοι πριν την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε μια εβδομάδα και στο γυμναστήριο σε 3 εβδομάδες με την προϋπόθεση ότι θα είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τραυματισμούς στην περιοχή.

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Φλεγμονή, αιμορραγία, αλλαγή στο χρώμα και στην αισθητικότητα του δέρματος. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και ελαχιστοποιούνται ακόμα περισσότερο αν ο ιατρός είναι προσεκτικός και ο ασθενής ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Γυναίκα
Άντρας

Μέλη του σώματος

Μύτη

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: 1.5 - 3 ώρες.

Νοσηλεία: Μία ημέρα.

Αναισθησία: Γενική.

Χρόνος Ανάρρωσης: 1 εβδομάδα περίπου.

Αποτέλεσμα: 

Αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα ο ασθενής μπορεί να δει τα πρώτα αποτελέσματα. Η εικόνα βελτιώνεται ακόμα περισσότερο καθώς το οίδημα υποχωρεί και το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές μετά από 6-9 μήνες. Η επιτυχημένη ρινοπλαστική προϋποθέτει από την πλευρά του ιατρού καλή γνώση της ανατομίας, της φυσιολογίας της περιοχής και ένα καλό αισθητικό κριτήριο ώστε η τελική εικόνα να είναι φυσική και να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει κατανοήσει τις επιπλοκές και τις δυσκολίες της επέμβασης και έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, τότε το αποτέλεσμα είναι άριστο. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα αρκεί να μη γίνει τραυματισμός της μύτης κυρίως κατά το χρονικό διάστημα της επούλωσης.