Ρυτιδεκτομή (Facelift)

Ρυτιδεκτομή

Πρόκειται για την χειρουργική διαδικασία που έχει ως σκοπό να βελτιώσει τα ορατά σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο, όπως είναι οι βαθιές ρυτίδες, η αλλοίωση του περιγράμματος του προσώπου και η χαλάρωση του δέρματος. Στόχος είναι να επιτευχθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές και να προκύψει ένα πιο νεανικό και ξεκούραστο πρόσωπο.

Συνήθως συνδυάζεται με βλεφαροπλαστική ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο αρμονικά καθώς και με ανόρθωση φρυδιών ενώ με peeling, laser και δερμοαποξέσεις γίνεται η βελτίωση του τόνου και της υφής της επιδερμίδας.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Το λίφτινγκ απευθύνεται σε άνδρες ή γυναίκες που έχουν βαθιές ρυτίδες (στις παρειές, στις ρινοχειλικές) καθώς και απώλεια του περιγράμματος, χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού, και οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το κάπνισμα δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη για το χειρουργείο αλλά οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως είναι πιθανό να εμφανίσουν διαταραχές και καθυστέρηση στην επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων. Η κλινική εικόνα που παρουσιάζει το κάθε περιστατικό -και όχι η ηλικία- είναι που θα θέσει και την ένδειξη για χειρουργείο.

Επέμβαση

Πραγματοποιείται σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Αποφασίζω για την μέθοδο που θα ακολουθήσω με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού ξεχωριστά. Ο λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος και η κλινική εκτίμηση είναι ουσιώδους σημασίας τόσο για την τεχνική όσο και για το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση στο πρόσωπο, η οποία επεκτείνεται και στην περιοχή του λαιμού τότε ένα κλασσικό λίφτινγκ είναι η λύση.
Η τομή στην περίπτωση αυτή, ξεκινά από την κροταφική χώρα επεκτείνεται μπροστά και πίσω από το αυτί και καταλήγει στην ινιακή χώρα του τριχωτού της κεφαλής. Σε περίπτωση που το κύριο πρόβλημα (χαλάρωση, ρυτίδες) εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο και λιγότερο στο λαιμό τότε εφαρμόζονται μέθοδοι με τομές μικρότερης έκτασης και πιο περιορισμένες αποκολλήσεις δέρματος ("Minimal Access Cranial Suspension Lift - ΜΑCS Lift").
Ανεξάρτητα της μεθόδου που θα εφαρμοστεί, εκτός από την περίσσεια του δέρματος είναι κεφαλαιώδους σημασίας να γίνει ανόρθωση και καθήλωση των δομών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Οι δομές αυτές χαλαρώνουν με την πάροδο του χρόνου και μαζί με την χαλάρωση του υπερκείμενου δέρματος ευθύνονται εν μέρει για τα σημάδια της γήρανσης.

Ανάρρωση

Μετεγχειρητικά

Άμεσα μετεγχειρητικά, υπάρχει οίδημα σε όλο το πρόσωπο και εκχυμώσεις που εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή των βλεφάρων και τα οποία σταδιακά υποχωρούν. Ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται από την αντίδραση του οργανισμού και την έκταση του χειρουργείου. Η πρώτη αλλαγή των επιδέσμων γίνεται την επόμενη του χειρουργείου οπότε και αφαιρούνται οι 2 παροχετεύσεις (σωληνάκια) που είχαν τοποθετηθεί για να συλλέγουν την περίσσεια του αίματος. Η αφαίρεση τω ραμμάτων γίνεται σε 10 ημέρες. Οι τομές είναι τοποθετημένες σε τέτοια σημεία ώστε να είναι λιγότερο ορατές. Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρήση κατάλληλων προϊόντων που βοηθούν στην καλύτερη επούλωση μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Η επάνοδος στην εργασία γίνεται μετά από 12-15 ημέρες και στο γυμναστήριο μετά από 4 εβδομάδες.

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Αιμάτωμα, φλεγμονή, διαταραχή της επούλωσης των τραυμάτων είναι μερικές από τις επιπλοκές που ενδέχονται να εμφανιστούν. Μπορούν να αποφευχθούν αν οι χειρουργικοί χειρισμοί είναι προσεκτικοί και χωρίς υπερβολές, καθώς και αν οι ασθενείς συμμορφωθούν με τις οδηγίες της ιατρού.

Συνοπτικά

Κατηγορία

Γυναίκα
Άντρας

Μέλη του σώματος

Λαιμός
Μέτωπο
Παρειά
Πιγούνι

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: 4 - 5 ώρες.

Νοσηλεία: Μια ημέρα.

Αναισθησία: Γενική στο κλασσικό λίφτινγκ, Τοπική και Μέθη στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Χρόνος Ανάρρωσης: 12 - 15 ημέρες.

Αποτέλεσμα: 

Ο στόχος είναι ένα νεανικότερο πρόσωπο χωρίς υπερβολές, ο χρόνος γυρνάει πίσω και ο ασθενής είναι πιο αισιόδοξος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται περίπου σε ένα μήνα και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της επούλωσης, δηλαδή σε 6-9 μήνες τότε ο ασθενής βλέπει την τελική εικόνα. Η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι 10-12 έτη. Σε αυτό συμβάλλουν παράγοντες όπως η ποιότητα και η κατάσταση του δέρματος πριν το χειρουργείο, ο τρόπος ζωής, η διατροφή και η άσκηση.

 

Σχετικό video