Mommy Makeover

Η γέννηση ενός παιδιού είναι από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Η ανατροφή του από την άλλη, απαιτεί πολύωρη και ουσιαστική ενασχόληση. Με τον τρόπο αυτό πολλές γυναίκες παραμελούν τον εαυτό τους γιατί ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός και γιατί το μεγάλωμα των παιδιών είναι πάνω από όλα. Όπως και να έχει, οι εγκυμοσύνες έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο σώμα. Χαλαρό δέρμα, ραγάδες, πτώση των μαστών, κοιλιά πλαδαρή. Μην ξεχνάτε πως η επαναδιαμόρφωση ενός σώματος μετά από εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει όποτε εσείς το επιθυμήσετε. Εξάλλου η γυναίκα πρέπει να φροντίζει το σώμα της και την εμφάνισή της. Μια παραμελημένη εικόνα αντανακλά παντού, στην εργασία, στις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Η γυναίκα το οφείλει στον εαυτό της να διορθώσει τις ατέλειες που ακόμα και η δίαιτα ή η άσκηση δεν μπορούν. 

Συνοπτικά


Σημεία εφαρμογής

Αιδοίο
Γλουτοί
Κοιλιά
Μαστός
Μηροί
 

 

Διάρκεια επέμβασης: Εξαρτάται από την επέμβαση

Νοσηλεία: Εξαρτάται από την επέμβαση

Αναισθησία: Εξαρτάται από την επέμβαση

Χρόνος Ανάρρωσης: Εξαρτάται από την επέμβαση

Αποτέλεσμα: 

Αποτελέσματα που δεν μπορούν να φέρουν ούτε η δίαιτα ούτε η άσκηση. Φυσική όψη παρόμοια με εκείνη που είχε η γυναίκα προ της εγκυμοσύνης της.

Κατάλληλες Υποψήφιες

Κάθε μητέρα που θέλει να διορθώσει τα σημάδια που άφησε η εγκυμοσύνη στο σώμα της. Το να αποφασίσει μια γυναίκα-μητέρα να ασχοληθεί με τον εαυτό της δεν είναι ματαιότητα, ούτε εγωκεντρισμός. Είναι μια πράξη αγάπης και σεβασμού απέναντι στην ίδια. Η ανανέωση στο πρόσωπο ή στο σώμα θα της δώσουν αυτοπεποίθηση και θα της ανεβάσουν τη διάθεση και την ψυχολογία. Αρκεί απλά να πιστέψει πως το αξίζει. Είναι απαραίτητο να έχουν περάσει 9-12 μήνες από την εγκυμοσύνη και η υποψήφια να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες.

Χειρουργείο

Ανόρθωση μαστών με ή χωρίς ένθεμα (σιλικόνη), μειωτική μαστών, αυξητική μαστών, κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση, είναι οι πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις για επαναδιαμόρφωση σώματος μετά από εγκυμοσύνη.

Βραχιονοπλαστική

Η βραχιονοπλαστική είναι μια χειρουργική διαδικασία με την οποία αφαιρείται η περίσσεια δέρματος από την έσω επιφάνεια του βραχίονα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατό να γίνει και λιποαναρρόφηση στην περιοχή ώστε να σμιλευτούν τα μπράτσα και το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα να είναι αρτιότερο.

Συνοπτικά

 

Χαρακτηριστικά

Διάρκεια επέμβασης: 1.5 - 3 ώρες

Νοσηλεία: Μία ημέρα

Αναισθησία: Γενική

Χρόνος Ανάρρωσης: 5-7 ημέρες

Αποτέλεσμα: 

Η βελτίωση στο σχήμα και στο περίγραμμα των βραχιόνων μετά το χειρουργείο, είναι εντυπωσιακή και το τελικό αποτέλεσμα είναι αρμονικό με το υπόλοιπο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι σχετικά μόνιμο αρκεί να διατηρηθεί σταθερό το βάρος (και σε φυσιολογικά πλαίσια) και να υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος διαβίωσης.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Η διαδικασία αφορά γυναίκες και άνδρες που παρά την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση η εικόνα των χαλαρών μπράτσων δεν βελτιώνεται. Η χαλάρωση του δέρματος στην περιοχή μπορεί να οφείλεται στην απώλεια πολλών κιλών, στη διαδικασία της γήρανσης οπότε το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και σε κληρονομικούς παράγοντες. Οι υποψήφιοι θα ήταν καλό αν έχουν ένα σταθερό βάρος (χωρίς αξιοσημείωτες αυξομειώσεις) και να μην είναι υπέρβαροι.

Χειρουργείο

Στη βραχιονοπλαστική η οποία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο, η περίσσεια των ιστών του βραχίονα αφαιρείται και το δέρμα συρράπτεται. Η τομή ξεκινά από το ύψος της μασχάλης και φτάνει συνήθως στην έσω επιφάνεια του αγκώνα, ώστε να είναι λιγότερο ορατή. Σε κάποιες περιπτώσεις προηγείται λιποαναρρόφηση της περιοχής για την αφαίρεση της περίσσειας του λίπους. Μία παροχέτευση (σωληνάκι) τοποθετείται σε κάθε βραχίονα για την συλλογή περίσσειας αίματος ή ορώδους υγρού. Τοποθετείται πιεστική επίδεση μετά το πέρας του χειρουργείου που βοηθά στη μείωση του οιδήματος.

Μετεγχειρητικά

Άμεσα μετεγχειρητικά υπάρχουν οίδημα και πιθανές εκχυμώσεις στην περιοχή, που υποχωρούν σταδιακά στις επόμενες ημέρες. Συνιστάται η λήψη αντιβιοτικής αγωγής και παυσίπονων. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται σε 1 ημέρα. Επάνοδος σε εργασιακές υποχρεώσεις σε 5-7 ημέρες και στις αθλητικές δραστηριότητες σε 4 εβδομάδες. Συνιστάται η τοποθέτηση ειδικού επιδέσμου που βοηθά στη διατήρηση του σχήματος και μεγιστοποιεί το αισθητικό αποτέλεσμα καθώς μειώνει αισθητά και το μετεγχειρητικό οίδημα.

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Σχηματισμός αιματώματος, φλεγμονή, παροδική διαταραχή της αισθητικότητας της περιοχής. Η ουλή θα συνεχίσει να ωριμάζει και να βελτιώνεται μέσα στον επόμενο χρόνο και αν ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες της ιατρού, οι δυσχρωσίες και η πάχυνση της ουλής μπορούν να αποφευχθούν.

Λιποαναρρόφηση

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις παγκοσμίως. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια του λίπους από διάφορες ανατομικές περιοχές του σώματος όπως η κοιλιά, τα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα, οι μηροί, οι γλουτοί, η έσω επιφάνεια των γονάτων, οι γάμπες, οι βραχίονες, ο λαιμός και το θωρακικό τοίχωμα (γυναικομαστία). Ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς και την εντόπιση της περίσσειας του λίπους, η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργικά με τη βοήθεια λεπτών μεταλλικών κανουλών, ή με τη χρήση Laser. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις όπως π.χ η κοιλιοπλαστική, η βραχιονοπλαστική, ή η αυξητική μαστών.

Συνοπτικά


Σημεία Εφαρμογής

Βραχίονες
Γλουτοί
Κοιλιά
Μηροί
Γόνατα
 

Διάρκεια επέμβασης: 1 - 2 ώρες

Νοσηλεία: Έως μια ημέρα, εάν και η πλειοψηφία εξέρχεται την ίδια ημέρα

Αναισθησία: Τοπική ή γενική. Εξαρτάται από την εντόπιση και το μέγεθος τoυ προβλήματος

Χρόνος Ανάρρωσης: 2 έως 7 ημέρες

Αποτέλεσμα: 

Η λιποαναρρόφηση βελτιώνει σημαντικά το σχήμα και τη συμμετρία ορισμένων περιοχών. Ο ασθενής μπορεί να φορέσει επιτέλους τα ρούχα που προτιμάει και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής θα προσέχει την διατροφή του και θα ασκείται. Επιπλέον είναι σημαντικό ο ασθενής να καταλάβει ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο διατροφής ενώ δεν είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

 

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Η λιποαναρρόφηση είναι η απάντηση σε όλους όσους έχουν περίσσεια λίπους εντοπισμένη σε συγκεκριμένες ανατομικές θέσεις, το οποίο παραμένει παρά την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο διατροφής και που σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομικό. Οι ασθενείς καλό να είναι να μην αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα και το σωματικό τους βάρος να κυμαίνεται όχι πάνω από το 30% του ιδανικού βάρους.
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αν και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλώνοντας τα δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και επομένως μετά την αφαίρεση του λιπώδους ιστού δεν συσφίγγεται. Στις περιπτώσεις αυτές τα αποτελέσματα μεγιστοποιούνται αν αφαιρεθεί το πλεονάζον δέρμα.

Επέμβαση

Πραγματοποιείται σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Αρχικά εισάγεται μέσω οπών λίγων χιλιοστών, διάλυμα που περιέχει φυσιολογικό ορό, τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη. Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται η απώλεια αίματος, οι μετεγχειρητικές εκχυμώσεις (μελανιές) ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια, στην κλασσική λιποαναρρόφηση χρησιμοποιούνται μεταλλικές κάνουλες (διαφόρων μεγεθών και σχημάτων), οι οποίες εισέρχονται μέσω των προηγούμενων μικροσκοπικών οπών σε συγκεκριμένες θέσεις με σκοπό την αναρρόφηση του λίπους. Οι κάνουλες συνδέονται με ειδική συσκευή αναρρόφησης. Οι οπές συγκλείνονται με ένα ράμμα το οποίο αφαιρείται σε 10 ημέρες.

Μετεγχειρητικά

Άμεσα μετεγχειρητικά υπάρχει οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή, που σταδιακά υποχωρούν. Το μετεγχειρητικό άλγος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Ο ασθενής οφείλει να φορά για 3-4 εβδομάδες ειδικό κορσέ ή κάλτσες που βοηθούν στη μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος ενώ διευκολύνουν και την κινητοποίηση του ασθενούς. Επάνοδος σε εργασιακές υποχρεώσεις σε 3-7 ημέρες και στο γυμναστήριο σε 3-4 εβδομάδες.

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Φλεγμονή του τραύματος αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, αιμάτωμα ή συλλογή ορώδους υγρού τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις απορροφώνται από μόνα τους, προσωρινές υπαισθησίες, φλεβική θρόμβωση (ιδίως σε παχύσαρκους που δεν κινητοποιούνται άμεσα) και καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές. Επίσης ασυμμετρίες ή ανωμαλίες στην περιοχή καθώς και ρυτίδιασμα του δέρματος. Η προσεκτική επιλογή των ασθενών, η λεπτομερής και χωρίς υπερβολές εγχειρητική τεχνική και η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών συμβάλουν δραστικά στη μείωση των επιπλοκών και είναι προϋποθέσεις για ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Λιπογλυπτική

Πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία αφαιρείται η περίσσεια λίπους από ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος με σκοπό να δημιουργηθεί μια νέα σμιλεμένη σιλουέτα. Είναι στην ουσία λιποαναρρόφηση και απευθύνεται σε ασθενείς των οποίων το λίπος είναι εντοπισμένο σε συγκεκριμένες ανατομικές θέσεις όπως π.χ. στους μηρούς ή τους γλουτούς. Στις περιπτώσεις αυτές όπου η άσκηση και η δίαιτα δεν έχουν δώσει αποτελέσματα, η λιπογλυπτική θα δώσει μια οριστική και αισθητικά αποδεκτή λύση.

Συνοπτικά


Κατηγορία

 

Άντρας
Γυναίκα
 

Μέλη του σώματος

 

Βραχίονες
Γλουτοί
Κοιλιά
Μηροί
 

Χαρακτηριστικά

 

Διάρκεια επέμβασης: 1 - 2 ώρες

Νοσηλεία: Εώς μια ημέρα, εάν και η πλειοψηφία εξέρχεται την ίδια ημέρα

Αναισθησία: Τοπική ή γενική. Εξαρτάται από την εντόπιση και το μέγεθος τoυ προβλήματος

Αποτέλεσμα: 

Bελτιώνει σημαντικά το σχήμα και τη συμμετρία ορισμένων περιοχών. Ο ασθενής μπορεί να φορέσει επιτέλους τα ρούχα που προτιμάει και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής θα προσέχει την διατροφή του και θα ασκείται.

 
 

Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική διαδικασία που έχει ως σκοπό να δημιουργήσει επίπεδη και σφιχτή κοιλιά. Αυτό επιτυγχάνεται με:

  1. Την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος που προκύπτει συνήθως λόγω εγκυμοσύνης, απώλειας πολλών κιλών ή γήρανσης.
  2. Την αφαίρεση του λιπώδους ιστού και
  3. Την διόρθωση της αδυναμίας ή της διάστασης των κοιλιακών μυών.

Επομένως με την κοιλιοπλαστική επιτυγχάνεται στον ίδιο χειρουργικό χρόνο αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και του λίπους, μείωση των ραγάδων και σύσφιξη των κοιλιακών μυών. Μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση και σε άλλες ανατομικές θέσεις, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ολοκληρωμένο. Η μίνι κοιλιοπλαστική είναι λιγότερο επεμβατική διαδικασία με μικρότερη χειρουργική τομή και απευθύνεται σε άτομα στα οποία η χαλάρωση του δέρματος είναι περιορισμένη μεταξύ ομφαλού και ηβικής χώρας.

Συνοπτικά


Διάρκεια επέμβασης: 2-4 ώρες ανάλογα με το περιστατικό

Νοσηλεία: Μία ημέρα

Αναισθησία: Γενική

Αποτέλεσμα: 

Οι περισσότεροι ασθενείς αποκτούν επίπεδη και σφιχτή κοιλιά, γεγονός που τονώνει την αυτοπεποίθησή τους. Παρότι τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής θεωρούνται μόνιμα, υγιεινή διατροφή και άσκηση είναι απαραίτητες για την διατήρηση της νέας σιλουέτας.

Χρόνος Ανάρρωσης: 2 εβδομάδες

 
 

Ιδανικοί Υποψήφιοι

Ιδανικοί υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική είναι άτομα που έχουν σταθεροποιήσει το βάρος τους, άτομα που παρά την γυμναστική και την δίαιτα δεν έχουν καταφέρει να τονώσουν την κοιλιακή περιοχή η οποία είναι χαλαρή. Επιπλέον, καλό θα ήταν οι γυναίκες να έχουν ολοκληρώσει με το θέμα της εγκυμοσύνης.

Χειρουργείο

Κατά την διάρκεια της κοιλιοπλαστικής και έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό, γίνεται μια τομή που συνήθως κρύβεται μέσα στο εσώρουχο του ασθενούς. Η έκταση της τομής εξαρτάται από το κάθε περιστατικό. Ανασηκώνεται το χαλαρό δέρμα, αποκαλύπτονται οι χαλαρωμένοι κοιλιακοί μύες οι οποίοι συσφίγγονται με την τοποθέτηση ραμμάτων.Στη συνέχεια τεντώνεται και αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος. Τοποθετούνται 2 παροχετεύσεις για την συλλογή περίσσειας των υγρών. Το δέρμα που απομένει επανατοποθετείται και συρράπτεται. Ο ομφαλός έχει ήδη απελευθερωθεί από το κοιλιακό τοίχωμα και τοποθετείται στη νέα του θέση.

Μετεγχειρητικά

Απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού κορσέ ο οποίος τοποθετείται μετά το χειρουργείο. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται στις επόμενες ημέρες. Επάνοδος σε φυσιολογικές δραστηριότητες σε 2 εβδομάδες. Οι ασθενείς οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες για την περιποίηση της περιοχής, για τις ασκήσεις που πρέπει να κάνουν και να λάβουν αντιβιοτική αγωγή για την πρόληψη μόλυνσης για μια εβδομάδα.

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Φλεγμονή, αιμάτωμα, σέρομα (συλλογή υγρού), αιμωδία δέρματος κοιλιακής χώρας, καθυστέρηση στην επούλωση του τραύματος, φλεβική θρόμβωση είναι κάποιες από τις επιπλοκές της κοιλιοπλαστικής. Η προσεκτική επιλογή του χειρουργού μπορεί να περιορίσει τις επιπλοκές.

 

Ανόρθωση Γλουτών

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά που αναζητούν να αποκτήσουν ένα πιο θηλυκό και καλοσχηματισμένο σώμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή των γλουτών. Στην περιοχή αυτή, μπορεί να αλλάξει το σχήμα και το μέγεθος των γλουτών και να επιτευχθεί συγχρόνως η ανόρθωσή τους. Οι διαθέσιμες τεχνικές είναι η κλασική επέμβαση της ανόρθωσης (Buttock Lift) ενώ η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης με τη λιπογλυπτική και τη λιποανακύκλωση είναι νεότερες τεχνικές. Ανάλογα με την κλινική εικόνα της ασθενούς , μπορεί να γίνει και συνδυασμός των ανωτέρω τεχνικών.

Συνοπτικά


Σημεία εφαρμογής

Γλουτοί

Μηροί
 

Διάρκεια επέμβασης: Εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης

Νοσηλεία: 1-3 ημέρες. Εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης

Αναισθησία: Γενική

Χρόνος Ανάρρωσης: Εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης

Αποτέλεσμα: 

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα αρκεί να μην υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. Οι ασθενείς αισθάνονται πιο ελκυστικές και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η αφή είναι φυσική σε όλες τις περιπτώσεις εκτός των ενθεμάτων που δίνουν την αίσθηση ότι οι μυς της περιοχής είναι πολύ γυμνασμένοι. Στην περίπτωση της κλασσικής ανόρθωσης των γλουτών, η μετεγχειρητική πορεία είναι επώδυνη και απαιτεί υπομονή από την πλευρά του ασθενούς και άριστη συνεργασία με τον ιατρό του.

Κατάλληλες Υποψήφιες

Γυναίκες που επιθυμούν να αλλάξουν το σχήμα, το μέγεθος και την προβολή των γλουτών τους και να αποκτήσουν μια πιο ‘’θηλυκή’’ εικόνα. Οι ασθενείς πρέπει να μην αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και να έχουν κατανοήσει πλήρως και αποδεχτεί όλες τις φάσεις που θα περάσουν μετεγχειρητικά μέχρι να επιτευχθεί το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμούν.

Χειρουργείο

Πραγματοποιείται σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο.

Λιπογλυπτική

Έχει καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ασθενών με καλή ποιότητα δέρματος που δεν είναι χαλαρό και οι οποίες παρουσιάζουν εντοπισμένη εναπόθεση λίπους. Η αφαίρεση του λίπους από την έξω επιφάνεια των μηρών δημιουργεί την αίσθηση της ανόρθωσης. Στην περίπτωση αυτή, οι ουλές είναι ανεπαίσθητες και το αισθητικό αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό. Αν η αύξηση του όγκου είναι ένα επιπλέον ζητούμενο, τότε το λίπος που προηγουμένως είχε αφαιρεθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του όγκου των γλουτών (Λιποανακύκλωση). Στην περίπτωση αυτή, επειδή ένα ποσοστό λίπους θα απορροφηθεί, καλό είναι να γίνεται αρχικά μια υπερδιόρθωση. Μία άλλη λύση θα ήταν η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

Ανόρθωση Γλουτών (Buttock Lift)

Εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν μεγάλη περίσσεια δέρματος το οποίο επιπλέον είναι και χαλαρό. Στην επέμβαση αυτή, οι τομές είναι μεγάλες και τοποθετούνται στο άνω και έξω όριο των γλουτών επιμήκως. Απαραίτητη η τοποθέτηση παροχετεύσεων(μία σε κάθε γλουτό) για την συλλογή της περίσσειας αίματος ή ορώδους υγρού.

Ενθέματα Σιλικόνης

Τοποθετούνται σε ασθενείς με καλή ποιότητα δέρματος που επιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο και την προβολή των γλουτών. Μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση αν κριθεί απαραίτητο. Η τομή για την τοποθέτησή τους γίνεται στο άνω άκρο της μεσογλουτιαίας σχισμής, σε θήκη που δημιουργείται μεταξύ των στιβάδων του Μ. γλουτιαίου μυός, έχει μήκος 4-5 cm και είναι ανεπαίσθητη αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της επούλωσης. Η σιλικόνη που χρησιμοποιείται είναι διαφορετικής υφής από τη σιλικόνη που τοποθετείται στα ενθέματα στήθους. Στην αφή, οι γλουτοί μετά την τοποθέτηση σιλικόνης δίνουν την αίσθηση ότι είναι πολύ γυμνασμένοι.

Αύξηση Γλουτών με Υαλουρονικό Οξύ

Έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια στη φαρέτρα του πλαστικού χειρουργού. Πρόκειται για βραδέως βιοδιασπώμενο υαλουρονικό οξύ το οποίο εγχύεται με σκοπό την αύξηση του μεγέθους και της προβολής των γλουτών.

Μετεγχειρητικά

Σε όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχουν οίδημα και εκχυμώσεις τα οποία σταδιακά θα υποχωρούν. Στην περίπτωση της ανόρθωσης γλουτών (Buttock lift) ο ασθενής επιστρέφει στη εργασία του μετά από 12-15 ημέρες αλλά η πλήρης υποχώρηση του οιδήματος είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία και ολοκληρώνεται περίπου σε 12 εβδομάδες. Απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής και παυσίπονων για τουλάχιστον 7-10 ημέρες. Ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να φοράει ένα ειδικό κορσέ για 4 εβδομάδες. Στην περίπτωση της λιπογλυπτικής και των ενθεμάτων, ο πόνος είναι ηπιότερος και η ανάρρωση ταχύτερη. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του περίπου σε μια εβδομάδα και θα μπορεί να καθίσει μετά από 48 ώρες. Ο ειδικός κορσές πρέπει να φορεθεί για 4-6 εβδομάδες. Επιστροφή στο γυμναστήριο σε 6 εβδομάδες, σε όλες τις περιπτώσεις. Επιπλέον στην περίπτωση των ενθεμάτων, το μετεγχειρητικό οίδημα ελαττώνεται σταδιακά και η τελική εικόνα γίνεται αντιληπτή μετά από περίπου 3 μήνες

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Αιμάτωμα, φλεγμονή, παροδική μείωση της αισθητικότητας, ασυμμετρία, ουλές και διαταραχές της επούλωσης των τραυμάτων, επιπλοκές που ελαχιστοποιούνται αν ο ιατρός είναι σχολαστικός και ακριβής στους χειρισμούς και επιλέξει την κατάλληλη-κατά περίπτωση- τεχνική και αν ο ασθενής ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Οι ουλές που εγκαταλείπει η ανόρθωση γλουτών (buttock lift) είναι ορατές αλλά εξασθενούν καθώς ωριμάζουν με την πάροδο του χρόνου. Η ασθενής οφείλει να γνωρίζει πως η αντίδραση του κάθε οργανισμού στο τραύμα είναι διαφορετική και η τελική διαμόρφωση της ουλής εξαρτάται από την ίδια και από τις οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόσει. Στις περιπτώσεις της λιπογλυπτικής και των ενθεμάτων οι ουλές είναι σχεδόν αδιόρατες. Μια σπάνια επιπλοκή είναι η αλλαγή της θέσης του ενθέματος οπότε και χρειάζεται επανεπέμβαση. Αντιθέτως η φλεγμονή και διάνοιξη του τραύματος μετά από τοποθέτηση σιλικόνης είναι μια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί συχνότερα και για την οποία ο ασθενής οφείλει να είναι προετοιμασμένος.

Αποκατάσταση μετά από μαζική απώλεια βάρους

Παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις (π.χ. γαστρικό by-pass, τοποθέτηση δακτυλίου) και αφού έχουν επιτέλους αποκτήσει το επιθυμητό βάρος έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σώμα που είναι αδυνατισμένο μεν αλλά συγχρόνως χαλαρό. Στη φάση αυτή ο πλαστικός χειρουργός αναλαμβάνει να επαναδιαμορφώσει το σώμα με μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Oι επεμβάσεις αυτές μπορεί να είναι η βραχιονοπλαστική, η κυκλοτερής κοιλιοπλαστική, η ανόρθωση μηρών και γλουτών, η ανόρθωση μαστών με ή χωρίς αύξηση, η ρυτιδεκτομή (facelift). Προσεκτικός προεγχειρητικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος σε όλους τους βαριατρικούς ασθενείς καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Συνοπτικά


Σημεία εφαρμογής

Βραχίονες
Γλουτοί
Κοιλιά
Μαστός
Μηροί
 

 

Διάρκεια επέμβασης: 5 - 6 ώρες

Νοσηλεία: 3 - 5 ημέρες

Αναισθησία: Γενική

Αποτέλεσμα: 

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει υιοθετήσει ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και δεν εμφανίζει αυξομειώσεις στο βάρος του. Η νέα εικόνα του σώματος χωρίς περίσσεια δέρματος πια, γεμίζει αυτοπεποίθηση και επιδρά ευεργετικά στην ψυχολογία του ασθενούς. Οι ουλές από την άλλη είναι το τίμημα για την καινούρια εικόνα, οι οποίες αν η επούλωση είναι καλή θα εξασθενίσουν με το χρόνο.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι

Παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις.

Χειρουργείο

Όλες οι επεμβάσεις έχουν περιγραφεί στις επιμέρους ενότητες και δεν διαφέρουν στην περίπτωση των βαριατρικών ασθενών. Γίνεται λεπτομερέστερη αναφορά στην κυκλοτερή κοιλιοπλαστική γιατί είναι η συχνότερη επέμβαση που πραγματοποιείται μετά από εκτεταμένη απώλεια βάρους. Σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η περίσσεια του δέρματος που κρέμεται και η οποία επεκτείνεται μέχρι πίσω, στην περιοχή της μέσης. Απαραίτητος είναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός καθώς η τομή θα είναι εκτεταμένη και κυκλοτερής γύρω από τον κορμό.

Μετεγχειρητικά

Άμεσα μετεγχειρητικά υπάρχει οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή, που σταδιακά υποχωρούν. Το μετεγχειρητικό άλγος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Ο ασθενής οφείλει να φορά για 3-4 εβδομάδες ειδικό κορσέ ή κάλτσες που βοηθούν στη μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος ενώ διευκολύνουν και την κινητοποίηση του ασθενούς. Επάνοδος σε εργασιακές υποχρεώσεις σε 3-7 ημέρες και στο γυμναστήριο σε 3-4 εβδομάδες.

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Η ουλή είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ασθενείς καθώς είναι μεγάλη και εκτείνεται μέχρι πίσω. Συνήθως είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο που να καλύπτεται από το εσώρουχο. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως θα χρειαστεί χρόνος να ωριμάσει η ουλή και πως το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί σε 9-12 μήνες. Το αιμάτωμα, η φλεγμονή, η συλλογή υγρού, η διαταραχή της επούλωσης της ουλής και η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι σπάνιες επιπλοκές τις οποίες οφείλει να γνωρίζει ο ασθενής.

Τηλέφωνο Ιατρού

6980 627460

6932 660840

Λεωφ. Κηφισίας 49, Μαρούσι

Περσεφόνης 15, Ελευσίνα

Email Ιατρού

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με την Ιατρό για ραντεβού

2 + 8 =

Plastic Surgery Newsletter

Εγγραφείτε στα νέα μας για να λαμβάνετε πληροφορίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην πλαστική χειρουργική.

8 + 13 =